VIDEO: Daniel Ilinca, Softbinator Technologies: întotdeauna e mai important să ai o relație decât să ai dreptate

A construit proiecte de la zero și comunități. A descoperit că traseul este mai important decât rezultatul și a învățat testând și reinventându-se. Daniel Ilinca se uită cu optimism către schimbările pe care le aduce tehnologia și are încredere că acestea se vor reglementa în mod natural.

Daniel Ilinca, cofondator şi CEO al Softbinator Technologies, este unul dintre cei mai activi antreprenori IT din România, laureat Forbes 30 sub 30 în 2017.  Spune că a avut norocul să înceapă să lucreze devreme, în facultate, și a învățat să facă business inclusiv din experiențele de voluntariat pe care le-a avut. A preluat și fondat organizații de la zero, ceea ce i-a permis să experimenteze, să inventeze, să testeze, să adune oameni și resurse în jurul proiectelor.

“Mi-a plăcut procesul acesta: de la zero la ceva relevant. Asta a fost ce m-a motivat cel mai mult. Mai târziu am învățat foarte multe lucruri legate de leadership sau cum pot să-i faci pe alții să continue, să construiască peste ideile pe care le ai sau peste proiectele pe care le-ai făcut tu. Și acesta a fost următorul rezultat foarte interesant din viața mea: văzând oameni care au continuat proiecte pe care le-am inceput de la zero”, povestește Daniel Ilinca.

Cât despre calitățile de care are nevoie un antreprenor, Daniel Ilinca spune că “un antreprenor trebuie să gândească departe, să se reinventeze. Mie mi-a plăcut foarte mult metodologia pe care o folosim în software, agile development, care zice, foarte pe scurt, că nu există planul perfect și că realitatea se schimbă tot timpul. Pe măsură ce înveți noi lucruri, descoperi noi lucruri cu produsul pe care îl dezvolți. Atunci trebuie să iei noi decizii, să te readaptezi. A doua calitate: trebuie să reziști. Eu până la 35 am trecut prin diverse perioade, de la a fi foarte stresat la a avea nu știu ce atacuri de panică, a fi anxios până la a învăța ca nu toate problemele au o soluție, asta e”.

Deși este mai ușor să lucrezi cu numere, Daniel Ilinca a preferat să construiască comunități, să lucreze cu oameni și să învețe lecții importante și din această perspectivă.

“Într-o comunitate, fie că e mică, fie că e mare, ai nevoie de lianți. Și trebuie să îți asumi cumva dacă vrei să construiești lucruri în jur, trebuie să fii un liant. Și asta este o altă lecție pe care am primit-o de foarte multe ori: e mai important să ai o relație decât să ai dreptate.”

Tehnologia se va reglementa în mod natural

Viitorul sună și mai tehnologizat pentru Daniel Ilinca, care se așteaptă ca AI, VR, AR să devină o normalitate în următorii ani. Vor fi mai multe reglementări în tehnologie și în modul în care o putem folosi, dar impuse în mod natural. “Avem nevoie de reguli, dar nu avem nevoie de îngrădiri. Acesta e rolul societății, să se adapteze, să vadă ce e pozitiv, ce e negativ și să cearnă. Dar nu poți să faci un cadru super reglementat înainte să vezi exact cum se consumă tehnologia.” Generațiile noi vor avea nevoie de noi competențe  și e rolul părinților să aibă grijă ca ai lor copii să ajungă să le aibă, altele se vor dobândi natural, spune Daniel Ilinca. Tehnologia va putea înlocui factorul uman? “Evident că poate să ia decizii mult mai rapid pe anumite lucruri. Evident că știe mult mai multe lucruri. Poți să afli mult mai rapid lucruri, dar factorul uman are niște elemente pe care nu poate să le înlocuiască”.

Mihaela Dincă

Mihaela Dincă

Jurnalist și om de comunicare, pasionată de dezvoltarea oamenilor și organizațiilor. Director editorial ThirdPlace.ro și fondator al agenției de comunicare More Magic Communication.

Alte recomandări