Alina Culcea, Director General Amgen România și Bulgaria, a povestit la TP Insights despre punctele cheie care au ajutat-o să își construiască un model de leadership puternic și să găsească echilibrul între carieră și familie. Lucrurile imperios necesare pentru ea sunt: conectarea cu oamenii, să scoți tot ce-i mai bun din oameni, nu să încerci să-i schimbi și să evaluezi timpul petrecut alături de oameni, fie că vorbim din perspectivă personală sau profesională, în termeni de calitate, nu de cantitate.
Definiția unui lider este simplă pentru Alina Culcea: “Un lider trebuie să fie cel care reușește să însuflețească oameni pentru un anume scop”. Nu e nevoie de ierarhie, nu e nevoie de autoritate. E pur și simplu nevoie de de dorința de a însufleți oameni și de a-i ajuta să își atingă acel scop cu pasiune și cu drag, nicidecum prin SOP-uri și alte elemente – care ajută în a crea un mediu structurat – dar niciodată nu o să creeze acel drive pe care oamenii trebuie să-l aibă ca să-și atingă scopurile.
Experiența este cea care care își va spune cuvântul. Maturitatea, trecerea prin viață, prin exemple de viață, prin situații concrete, te fac să fii conștient de ceea ce ești și de ceea ce poți să faci pentru oameni.
Alina Culcea
Există lideri care au abilități înnăscute. Pe de altă parte, nu toată lumea se naște lider și atunci ai nevoie de o șlefuire, ai nevoie de o înțelegere, ai nevoie de o maturitate. Sigur, sunt manuale, sunt cărți, sunt training-uri, sunt programe. Sunt numeroase elementele prin care un tânăr poate să învețe despre ceea ce ar însemna leadership și care sunt elementele la care trebuie să fie atenți să nu greșească. Totuși, experiența este cea care care își va spune cuvântul. Maturitatea, trecerea prin viață, prin exemple de viață, prin situații concrete, te fac să fii conștient de ceea ce ești și de ceea ce poți să faci pentru oameni.
Cu privire la schimbările din noile modele de leadership, Alina Culcea crede că modelul acela de leadership autoritar a dispărut de mult, iar oamenii nu o să-l mai accepte niciodată. Ai nevoie să te conectezi cu ei, să lucrezi din mijlocul lor, să-i ajuți să treacă peste toate problemele pe care le întâmpină în contextul în care presiunea e maximă pe structurile organizaționale, se dorește a se livra mai mult cu mai puțin.