Cine este Ștefan și ce înseamnă pentru tine să fii un lider?
Am 45 ani, sunt tatăl unei tinere de 16 ani, pasionat de sport și muzică și mai ales, iubitor de bine. La acest moment am mai multe pălării și roluri de leadership, în organizații din lumea corporate, dar și din societatea civilă. Să fii lider pentru mine, în esență, se rezumă la a inspira și crește oameni, a înțelege și construi sisteme și sprijin puternic pentru inovație.
Cum ai ajuns să sprijini activ crearea și dezvoltarea comunităților? Și mai ales de ce?
Motivul foarte simplu. Pentru că am rămas în România. Și dacă am ales să rămân, atunci am ales și să mă implic ca România să fie o țară așa cum mi-o doresc. În plus, am oameni în jurul meu care gândesc ca mine și cu care schimbăm România în fiecare zi.
Care sunt ingredientele cheie ale unei comunități?
Ingredientul cheie pentru ca o comunitate să funcționeze este colaborarea. Din păcate România este pe ultimul loc în UE la SDG-ul 17 (Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 17). Un alt element esențial sunt valorile comune. Noi am văzut asta în Let’s Do It, Romania! în ultimii 14 ani. Sunt comunități care au progresat foarte mult, unde se construiește o societate civilă puternică și o colaborare reală între actori publici, privați și ONG-uri și comunități unde lucrurile nu funcționează la fel de bine. Primul pas pentru ca o comunitate să fie funcțională și sustenabilă este ca membrii comunității să-și dorească să lucreze împreună pentru binele comun.
Pe tinerii lideri îi văd preocupați de sustenabilitate, de wellbeing, cu atenție la produsele pe care le consumă și resursele pe care le folosesc.
Cum vezi tu generația milenialilor vs. Z în raport cu comunitățile? E valabilă ”pe vremea mea totul era altfel”?
Da, era altfel. Nu aveam accesul la informație pe care îl avem acum. Nu aveam toată tehnologia care ne înconjoară, nu aveam social media și nu aveam o conectare 24/7 cu oricine / oricând și nici nu pretindeam să ni se răspundă instant la orice oră …și AI & Chat GPT sunt abia la început.
Eu am încredere în gen Z. Cred că ei ne vor salva, pe noi boomers, veniți din revoluția industrială, din greed & fast fashion culture. Văd asta la Maria, la fiica-mea, dar și la mulți alți gen Z. Îi preocupă sustenabilitatea, nu sunt atât de atașați de proprietate și lucruri și sunt activi în societatea civilă și economia socială. In gen Z I trust!
Cum vezi noua generație de lideri?
Din păcate suntem încă conduși de fosta generație de lideri…aging și aging ugly. Cred totuși că mai avem puțin până când noua generație va prelua frâiele și o să taie conexiunile cu modul vechi de a conduce lumea. Pe tinerii lideri îi văd preocupați de sustenabilitate, de wellbeing, cu atenție la produsele pe care le consumă și resursele pe care le folosesc. Unii ar spune ca they grew soft…nu sunt neapărat de acord. Cred că sunt mult mai strong și rezilienți decât credem noi. Și ne vor demonstra asta în curând.
Care sunt top skills pe care noua generație de lideri ar trebui să le aibă în vedere?
Le scriu aici, nu neapărat în ordinea asta: reziliența, empatia, sustainable growth mindset și să fii bine cu tine.
Mai există bariere geografice sau cum vezi tu puterea liderilor și a comunităților locale?
Da, vedem asta. Există bariere geografice, ideologice, politice, economice, climatice…u name it. Și de curând social media și media în general este folosită să crească ura. Right wingers & dictatorii sunt din nou pe val. Umanitatea va învăța să gestioneze și asta și vom reuși prin gen Z să controlăm ura. Vom ieși mai puternici, mai atenți la cei din jur și mai umani din criza asta. Sunt sigur de asta.
Ce se întâmplă cu milenialii – crezi că are loc o revoluție – age is not just a number se aplică? Cât de importantă este învățarea continuă?
Învățarea continuă este foarte importantă. Din păcate, România este again pe ultimul loc din UE la învățare continuă…am făcut progrese mari în ultimii aproape 40 ani, dar mai e mult de făcut. Și da, age is not just a number. Gen Z is built different. Cred că mai au nevoie de un pic de timp to crack the code on the old human society. But they will waver the storm.
În societățile democratice cred că începem să vrem să înțelegem ce înseamnă creștere sustenabilă. În multe alte societăți este despre supraviețuire sau just greed.
Dacă ar fi să facem o comparație, cum vezi tu generațiile și ce crezi că-i motivează pe liderii din prezent, respectiv pe cei din viitor ca să devină mai buni ca ieri?
Motivele pentru fiecare sunt diferite. În societățile democratice cred că începem să vrem să înțelegem ce înseamnă creștere sustenabilă. Și ce înseamnă for real ESG & SDGs. În multe alte societăți este despre supraviețuire sau just greed. Și cred că nici older generations nu mai pot nega acum câteva realități clare, cum sunt de exemplu efectele climate change. Ce facem azi va afecta foarte puternic generațiile viitoare.
Ce planuri și proiecte aveți pentru creșterea noii generații de lideri?
Fiecare dintre noi încercăm să ne creștem un succesor. Ne întâlnim cu viitorii lideri, facem workshops și coaching. Încercăm să dăm mai departe ce am învățat noi. Și încercăm să ne facem cât de mult timp pentru asta. Sper să ajute.