Ce înseamnă fericirea la locul de muncă? Mai degrabă siguranță și apreciere

Fericirea angajaților români la serviciu se traduce, de fapt, în lucruri de bază: apreciere, recunoaștere și crearea unui mediu de lucru deschis către idei și ascultare, arată un raport recent.

credit foto: 123RF

Pluxee România a prezentat zilele acestea primului studiu „Barometrul fericirii la locul de muncă”, o analiză amplă care evaluează cultura organizațională din România. Cercetarea, realizată în parteneriat cu compania britanică de tehnologie The Happiness Index, a inclus aproximativ 11.000 de angajați români cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani.

Dincolo de datele studiului, hai să vedem ce înseamnă pentru angajații români fericirea la locul de muncă

  • Nivelul de fericire și implicare al angajaților este moderat: Pe o scară de la 1 la 10, scorul mediu de fericire este 7.0, iar implicarea este ușor mai mare, 7.1, ceea ce indică faptul că poate fi îmbunătățită.
  • Lipsa de recunoaștere este o problemă importantă, indicând că angajații se simt subevaluați și că opiniile lor nu sunt ascultate.
  • Angajații mai tineri se confruntă cu mai multe dificultăți: Angajații cu vârste între 19-30 de ani raportează un nivel mai scăzut de fericire și implicare, cu lacune notabile în ceea ce privește sentimentul de apreciere și de a fi ascultați.
  • eNPS reflectă o promovare scăzută: 32% dintre angajați și-ar recomanda locul de muncă altor persoane, în timp ce 48% nu ar descuraja activ acest lucru, ceea ce semnalează nevoia de acțiuni mai eficiente de employer branding.
  • Conform temelor din neuroștiință analizate, angajații români nu consideră că au oportunități de avansare în carieră în cadrul organizațiilor lor și se simt mai puțin inspirați.

Din datele studiului vedem că fericirea se traduce, de fapt, în lucruri de bază cu privire la motivarea anagajaților, și nu mai este exprimată prin lucruri extraordinare ci prin noțiuni de siguranță: apreciere, recunoaștere și crearea unui mediu de lucru deschis către idei și ascultare, despre care am vorbit pe larg în podcast cu Magor Csibi (click aici).

“Pentru companii, miza nu a fost niciodată atât de mare. Talentul a devenit una dintre cele mai valoroase – și totodată rare – resurse la nivel global. Organizațiile care investesc în promovarea fericirii angajaților se bucură de o rată mai redusă a fluctuației de personal și de o cultură organizațională pozitivă. Mai mult, legătura dintre fericire, implicare și performanță este incontestabilă. Angajații fericiți generează în mod constant rezultate mai bune pentru companie – indiferent de industrie sau dimensiunea companiei, atât în perioade de creștere, cât și în vremuri dificile. Angajații fericiți sunt mai predispuși să construiască relații stabile cu clienții, aducând beneficii semnificative organizației”, spune Gabor Olajos, Director General Pluxee România și Bulgaria.

Rezultate în funcție de gen, vârstă, regiune, dimensiunea companiei, industrie și funcție

  • Angajații de peste 60 de ani reprezintă segmentul de vârstă cel mai implicat la locul de muncă.
  • Angajații din Bucovina sunt cu 9% mai fericiți decât angajații din alte regiuni.
  • Pe măsură ce compania devine mai mare, contribuția personală pare mai puțin vizibilă.
  • Directorii executivi, la fel ca toți angajații, se confruntă cu provocarea de a echilibra viața profesională cu cea personală, precum și cu volumul mare de muncă.

Mihaela Dincă

Jurnalist și om de comunicare, pasionată de dezvoltarea oamenilor și organizațiilor. Director editorial ThirdPlace.ro și fondator al agenției de comunicare More Magic Communication.

Etichete:
Picture of Mihaela Dincă

Mihaela Dincă

Jurnalist și om de comunicare, pasionată de dezvoltarea oamenilor și organizațiilor. Director editorial ThirdPlace.ro și fondator al agenției de comunicare More Magic Communication.

Alte recomandări

TP News
Mihaela Dincă

Viitorul locurilor de muncă: Upskilling și reskilling, creșterea joburilor de AI și Data

Aproximativ 170 de milioane de noi locuri de muncă vor fi create în acest deceniu, conform Raportului privind viitorul locurilor de muncă 2025 al Forumului Economic Mondial  – World Economic Forum’s Future of Jobs Report 2025. Cele mai solicitate locuri de muncă pentru următorii 5 ani sunt: ​​Specialist Big Data, Inginer Fintech și Specialist AI și Machine Learning. Surprinzător sau nu, primele 15 locuri de muncă pentru 2030 au legătură cu AI și Data.

Read More »